7 Kasım 2012 Çarşamba

Weihenstephaner


Sıradaki biramız bir weissbier... Bu tür geyik bilgilere girmeyi pek uygun görmeme rağmen kısa bir bilgi vermek, ilk weissbier tanıtımı için uygun olacak sanırım. Weissbierler arpa maltı yanında buğday maltıda olan biralardır.



Kolay kolay hiç bir biranın tarihçesine girmeyi düşünmüyordum fakat bu weihenstephaner'ın tarihçesine girmez isek bira dünyasına gerçekten hakaret etmiş oluruz.

Efenim weihenstephaner dünya üzerindeki en eski bira. 1040 yılından bu yana üretiliyor. Malazgirt savaşından 31 yıl önce dikkatinizi çekerim.  Baveryalı keşişler tarafından üretilmeye başlanmış ve halende üretiyorlar. Yaa cidden germen oldukları için çok disiplinliler yada ağır ayyaşlar, varın siz karar verin..

Biraya gelecek olursak; şisesi rengi ve dizaynı, kapağı ve etiketi beni tatmin etti.



Biranın rengi klasik weisbierlar gibi mat ve bulanık. Tadı tüm lagerlarla karşılaştırılmayacak kadar güzel. Weissbier e özgü fermantasyon tekniğinden dolayı oluşan meyva tadını hissettiriyor. Biranın çook çok altında bir muzumsu tadı alabiliyorsunuz. Weissbierlara özgü bira köpüğü ne yalan söyleyeyim bu birada biraz zayıf kalmış....

Weihenstephaner, bir çok ödül almış bir biradır. Bu ödüllerden en bilinenide; world beer awards'ın dünyanın en iyi birası ödülü...  Bizde ki abidik gubidik üniversitesi basın ödülleri gibi bir ödül olmalı bu.. Yoksa içtiğim en kötü weissbier ödüllerinde ilk üçe rahatlıkla kalır... Bu demek değil ki, weihenstephaner kötü bir biradır.. O içtiğiniz lagerlarla aynı kulvarda yarışa bile çıkmayacak kadar güzel bir biradır.  Bulduğunuz yerde hemen yumulun, eşeklik etmeyin....

Sonuç:
İlerki günlerde yazmayı düşündüğüm bazı weissler ile yarışması imkansız. Fakat; görüldüğü yerde içilmesi farzdır....

Arz ederim....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder